Hoe een oude HEMA-winkel de blikvanger van Enschede werd

HEMA nam na 83 jaar afscheid van zijn winkel in de Enschedese binnenstad. De retailer vond een nieuwe plek in het winkelhart van Enschede, waardoor het winkelend publiek in de Kalanderstraat een tijd lang tegen een leegstand pand aan moest kijken. Architectenbureau BFAS ontwierp een nieuw, opvallend winkelcomplex, die inmiddels wordt gevuld door Douglas, G-Star Raw, Snipes, Superdry en Costes.

Bij aanvang van het ontwerp was niets bekend over eventuele huurders. Het gebouw moest dus op verschillende manieren worden opgedeeld. Omdat de HEMA-winkel ‘op geen enkel vlak meer voldeed’, besloot BFAS op de bestaande fundering een geheel nieuw pand te realiseren. Het nieuwe pand kreeg twee flexibel indeelbare verdiepingen, beide met een vrije hoogte van 6,5 meter.

De verschillende winkelunits zijn in eerste instantie te herkennen aan de grote kaders van Portugees natuursteen, die zijn ingevuld met goudkleurige geanodiseerde aluminium panelen en hoge glazen puien.  Doordat de segmenten in hoogte, vorm en materiaalgebruik aan elkaar verwant zijn, lijkt de verzameling winkelunits één complex te zijn.

De panelen hebben een opvallend patroon met ellipsvormige gaten. De gaten zijn uitgesneden uit zes centimeter dikke cassettes en zorgen volgens het architectenbureau voor verschillende lichtschakeringen. Datzelfde geldt voor de panelen boven onder meer de winkel van G-Star, waarbij het patroon zo is gemaakt dat er een bloemvorm in te zien is.  De twee typen gevelpanelen zijn ontwikkeld in samenwerking met MetaDecor.