Een kijkje in de Nederlands flagshipstore van Casa

Casa is geland in Nederland. Vrijdag is de eerste winkel in Utrecht geopend voor het grote publiek. RetailTrends mocht een dag eerder al een kijkje nemen in de flagshipstore, die als opmaat geldt voor 110 winkels in ons land. “Alle winkels komen er zo uit te zien.”

Voor het openingsevent heeft de Belgische winkelketen kosten noch moeite gespaard. Bij binnenkomst worden alle tientallen genodigden voorzien van – heel toepasselijk – een glaasje Cava. Vooral veel woonmagazines, bloggers en influencers zijn aanwezig tijdens de...

Casa is geland in Nederland. Vrijdag is de eerste winkel in Utrecht geopend voor het grote publiek. RetailTrends mocht een dag eerder al een kijkje nemen in de flagshipstore, die als opmaat geldt voor 110 winkels in ons land. “Alle winkels komen er zo uit te zien.”

Voor het openingsevent heeft de Belgische winkelketen kosten noch moeite gespaard. Bij binnenkomst worden alle tientallen genodigden voorzien van – heel toepasselijk – een glaasje Cava. Vooral veel woonmagazines, bloggers en influencers zijn aanwezig tijdens de ‘grand opening’. Zij mogen voor 150 euro inkopen doen bij de opvolger van Xenos, dat net als Casa eigendom is van de familie Blokker.

Casa verbouwt in twee jaar tijd 110 winkels van Xenos naar zijn eigen formule. Hoewel het aanbod deels overeenkomt, is de look & feel in ieder geval anders. In plaats van een gedwongen loopruimte, kiest Casa voor een ‘open en ruime winkel’. De setting is industrieel, waarbij een 'open plafond' niet mag ontbreken. Ook is er veel groen:  niet alleen door de huiskleur van Casa, maar ook door de planten die er worden verkocht. 

Casa is moeilijk in een hokje te plaatsen. De retailer noemt zichzelf een winkel in decoratie en interieur, met feelgoodproducten voor in en rond het huis. Zo vind je er servies, kussens, ligstoelen, bijzettafels en badhandoeken. Klanten worden in de winkel door verschillende inspiratiewerelden heen geleid. Dat inspiratie centraal staat, blijkt uit de presentatie van Hilde Franck over de trends van de komende seizoenen. De trendforecaster en ‘bijzondere partner’ van Casa leidt de ‘tocht van vernieuwing’, door elk seizoen drie trendthema’s voor de retailer te bepalen.

Casa bevindt zich direct naast de Nieuwste Blokker – en recht tegenover modezaak Acasa – in winkelcentrum Hoog Catharijne. Utrecht sluit als studentenstad goed aan bij de ‘jonge en frisse uitstraling’, die Casa volgens haar ceo Giane Van Landuyt voor ogen heeft. “De winkel moet de Nederlandse klant kennis laten maken met onze vernieuwde formule en een duidelijk beeld geven waar wij voor staan.”

Nog dit jaar gaan de eerste vijftig vestigingen van Casa open, gevolgd door nog eens zestig in het voorjaar van 2019. “Alle winkels komen er zo uit te zien”, belooft Van Landuyt. Nederland wordt door de overname in één klap de tweede grootste markt van de Belgische winkelketen. In totaal telt Casa vijfhonderd winkels in acht Europese landen.

Retail & Brands Festival
Giane Van Landuyt is één van de sprekers tijdens de derde editie van het Retail & Brands Festival, die op 6 september plaatsvindt in Utrecht. Ook retailers als Rituals, Miss Etam, Ace & Tate, Lush en Vitaminstore staan op het programma. Ga naar retailandbrandsfestival.nl voor meer informatie en om je aan te melden.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!