Zo scoort Van Gogh Museum in het buitenland

Een combinatie tussen een finedining-restaurant, koffieconcept, banketbakkerij, bloemen- en een cadeauwinkel. Zo omschrijft directeur Ricardo van Dam van Van Gogh Museum Enterprises de flagshipstore van Van Gogh Senses in Hongkong. “Met de licentiepartner willen we het koffieconcept uitrollen op het vasteland van China.”

Het nieuwe concept is afgelopen najaar geïntroduceerd door Senses Holdings Limited, dat daarvoor de exclusieve licentie van het Amsterdamse Van Gogh Museum ontving. Er wordt onder meer koffie, thee, chocolade, koekjes en bloemen verkocht. De vestiging bevindt zich in het historische 1881 Heritage-gebouw.

Van het servies en de borden tot het winkelinterieur: alles aangekleed in de stijl van Van Gogh. Het menu is geïnspireerd op de verschillende streken waar de kunstenaar is geweest. Ook kun je er terecht voor een amandelbloesem- of zonnebloemcocktail, naar twee van de bekendste werken van de Nederlandse schilder. “Er zit ook een educatief stuk bij, doordat we mensen via allerlei content wat proberen te vertellen over het leven en werk van Van Gogh”, vertelt Van Dam in het zomernummer van RetailTrends.

Afgelopen mei is door dezelfde licentiepartner een aparte cadeauwinkel geopend. Die souvenirshop bevindt zich in Tai Kwun, een nieuw centrum voor erfgoed en kunst in Hongkong. Ook zijn er delicatessen, koffie en thee te proeven, die uiteraard weer zijn geïnspireerd op Van Gogh.

Groei buiten Amsterdam is volgens Van Dam essentieel voor de toekomst van het Van Gogh Museum. “We blijven nieuwe initiatieven ontplooien om daarin te investeren”, stelt hij. De focus voor licentiedeals ligt op de Verenigde Staten en landen in Azië, zoals China, Japan, Zuid-Korea, Hongkong, Vietnam en Taiwan. “De populariteit die Van Gogh daar al kent, willen we meer naar ons toetrekken. We zijn bijvoorbeeld ook bezig om in licentie een hotelconcept in de markt te zetten. En volgende maand starten we met een Van Gogh pop-up tour in de Verenigde Staten. We doen gedurende anderhalf jaar zeven winkelcentra aan, te beginnen in de King of Prussia Mall in Philadelphia.”

Van Gogh Museum op het Retail & Brands Festival
Ricardo van Dam is één van de sprekers tijdens de derde editie van het Retail & Brands Festival, die op 6 september plaatsvindt in Utrecht. Ook retailers als Rituals, Spar, Ace & Tate, Casa en Vitaminstore staan op het programma. Ga naar retailandbrandsfestival.nl voor meer informatie en om je aan te melden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 28,75 per maand.

Word member Of log in