Waarom Loods 5 de binnenstad als grootste concurrent ziet

Loods 5 begon zo’n twintig jaar geleden met de verkoop van meubels in een kleine outlet in Zaandam. Inmiddels bestaat de Nederlandse woonwinkelformule uit vier vestigingen van gemiddeld twintigduizend vierkante meter groot, en staat voor het eind van dit jaar de opening van een nieuw filiaal gepland. Wat onderscheidt het Loods 5-concept van de andere woonwinkels in ons land? En welke uitdagingen komt de retailer op de veranderende retailmarkt tegen?

De formule van Loods 5 is helder. Deelnemers, zoals de winkelketen zijn partners zelf noemt, kunnen een unit huren en deze inrichten met hun eigen meubels en accessoires. Met de huur van zo’n ruimte gaan deelnemers een samenwerking van 24 maanden aan. Er wordt huur betaald en commissie over de verdiensten. In ruil daarvoor zorgt Loods 5 onder meer voor traffic, de...

Loods 5 begon zo’n twintig jaar geleden met de verkoop van meubels in een kleine outlet in Zaandam. Inmiddels bestaat de Nederlandse woonwinkelformule uit vier vestigingen van gemiddeld twintigduizend vierkante meter groot, en staat voor het eind van dit jaar de opening van een nieuw filiaal gepland. Wat onderscheidt het Loods 5-concept van de andere woonwinkels in ons land? En welke uitdagingen komt de retailer op de veranderende retailmarkt tegen?

De formule van Loods 5 is helder. Deelnemers, zoals de winkelketen zijn partners zelf noemt, kunnen een unit huren en deze inrichten met hun eigen meubels en accessoires. Met de huur van zo’n ruimte gaan deelnemers een samenwerking van 24 maanden aan. Er wordt huur betaald en commissie over de verdiensten. In ruil daarvoor zorgt Loods 5 onder meer voor traffic, de administratie, de marketing en het personeel. Ideaal voor ondernemers met ‘een goede neus voor handel’, die geen tijd hebben om elke ochtend de sleutel in het slot van hun winkelvoordeur te steken, vindt commercieel directeur Diederick Schnitger. Tegenwoordig zijn eigen online platforms, waarop derden hun producten kunnen aanbieden, een trend onder retailers. Kijk naar bol.com, Fonq, Otto en Target. “Dat wat zij doen, doen wij eigen al twintig jaar in de fysieke wereld.” 

Loods 5-karakter
De wisseling in ondernemers die een samenwerking met Loods 5 aangaan, is volgens Schnitger vrij stabiel. Er wordt van tevoren goed gekeken of het assortiment dat de deelnemer aanbiedt, past binnen het bestaande assortiment en iets toevoegt. De producten die de woonwinkelketen verkoopt variëren van duurdere designbanken tot meubels en accessoires voor een beperkter budget. De woonwinkel heeft inmiddels ook een huismerk, waarmee een betaalbare basiscollectie wordt aangeboden. “Ons huismerk is een deelnemer an sich. Hier gelden dezelfde spelregels voor als voor de andere deelnemers.”

Wie een van de winkels bezoekt, moet het absolute Loods 5-gevoel krijgen, meent de topman. Het moet een plek zijn waar mensen met plezier rondlopen en volop inspiratie kunnen opdoen. “We proberen elke vestiging het bekende industriële karakter mee te geven.” De winkels in Zaandam en Maastricht zijn in oud fabriekspanden gevestigd, waardoor het daar volgens Schnitger minder moeite kost om een monumentale, industriële sfeer op te roepen. “Bij nieuwbouwpanden als Amersfoort en ons nieuwe project in Duiven is dit lastiger, maar ook deze voorzien we van onze typische huisstijl, die onder meer bestaat uit staal en industrieel groen.”

Plannen binnen- en buitenland
De grote panden van de retailer zijn gevestigd in Zaandam, Sliedrecht, Amersfoort en Maastricht. Voornamelijk in de buurt van snelwegen, zodat ze makkelijk bereikbaar zijn. Opvallend is dat vestigingen in bekende steden als Amsterdam, Den Haag of Utrecht ontbreken. Hoe zit het met plannen voor Loods 5-filialen daar? “We hebben gekozen voor strategische locaties. De winkels zijn daardoor redelijk over het land verspreid en liggen in de buurt van grote steden. Door het formaat van de vestigingen en een nieuwe vestiging op komst, denk ik dat we voldoende dekking hebben in Nederland.” De woonwinkelketen denkt na over de volgende stap wat betreft fysieke winkels. Schnitger sluit een cityconcept van Loods 5 in de binnenstad, zoals IKEA onlangs introduceerde, niet uit. “Maar dat is toekomstmuziek. Maastricht is net op de rit en nu is het vooral zaak om ons te richten op de winkel in Duiven. De eerste palen van dit pand zijn vorige week de grond ingeslagen.”

Met de vestiging in Maastricht kijkt de woonwinkel al voorzichtig over de grens. Concrete plannen voor winkels in het buitenland liggen er nog niet, maar de topman sluit niet uit dat het Loods 5-concept straks ook daar te vinden is. België en Duitsland liggen hierbij het meest voor de hand. Hoe het concept er hier uit moet zien, kan Schnitger niet zeggen. “Wellicht een formule op compactere schaal. Bijvoorbeeld een winkel in de buurt van een grote stad die een ‘best of-collectie’ laat zien en dan wordt ondersteund door de webwinkel.” 

Online
Schnitger meent dat e-commerce ook voor Loods 5 steeds belangrijker wordt. De resultaten in de winkels zwakken af volgens hem, wat gecompenseerd wordt met online. “Het is ontzettend belangrijk dat de webwinkel en de fysieke winkels elkaar ondersteunen. Klanten willen door onze winkels lopen, inspiratie op doen en vervolgens ’s avonds thuis op de bank beslissen of ze een product wel of niet kopen. En andersom. Mensen zien een product online en komen vervolgens naar winkel om het in real life te kunnen beoordelen.” De retailer vindt het dan ook belangrijk dat de foto’s van de producten op de website overeenkomen met dat wat je in de winkels ziet. “Je websites en folders kunnen volstaan met allerlei prachtige foto’s van meubels en accessoires, maar ze moeten in de winkel nog wel te herkennen zijn.”

Veranderende retailmarkt
Zoals bekend verandert de retailmarkt snel. Technologische ontwikkelingen maken het onder meer mogelijk steeds snellere service te bieden, virtueel meubels in je huis te integreren en zo de klant op zijn wenken te bedienen. Ook voor Loods 5 blijft het een uitdaging om met dit soort ontwikkelingen mee te gaan. Het bedrijf zegt te blijven innoveren, maar wel op een eigen tempo. “We hebben dan wel fysiek grote panden, maar met ongeveer dertig mensen op kantoor zijn we eigenlijk maar een kleine onderneming. Ik denk dat het belangrijk is dat we dicht bij ons concept blijven, geloven in wat we doen en ons niet laten overdonderen door alles wat er steeds weer wordt ontwikkeld en mogelijk is.”

Door alle innovaties kan een ondernemer zijn bedrijf volgens Schnitger elke dag 180 graden omgooien. Hij stelt dat Loods 5 weloverwogen keuzes maakt in veranderingen waar de woonwinkel wel of niet in meegaat. “Misschien lopen we daardoor niet voorop in alle ontwikkelingen, maar ik denk wel dat we daardoor iets doen waar we zelf achter staan en waar onze klanten blij van worden.”

Binnenstad als concurrent
Een grote speler als IKEA is koploper als het gaat om innovaties in de retailbranche. Het woonwarenhuis introduceerde onlangs onder meer een cityconcept, een verhuurconcept en een duurzame winkel. In het innovatielab van IKEA, Space10, wordt constant onderzocht hoe de retailer kan inspelen op veranderingen in de samenleving. Ziet Loods 5 deze grote speler, met zijn snelle ontwikkelingen, als concurrent? “Nee”, stelt Schnitger. “Alleen al om het feit dat we qua omvang en aanbod niet met elkaar te vergelijken zijn.”

De topman stelt daar tegenover dat hij iedere retailer die tijd ‘afsnoept’ van potentiële Loods 5-bezoekers een concurrent vindt. De binnenstad bijvoorbeeld. “Mensen trekken vaak een halve, soms wel een hele, dag uit om een stadscentrum te bezoeken. Ik denk dat het wat betreft concurrentie dan ook vooral om de tijd gaat die mensen ergens doorbrengen. Bij Loods 5 proberen we de tijdsbesteding van bezoekers zo lang en leuk mogelijk te maken. Als ze dan ook nog een broodje kopen in het restaurant of, liever nog, een bank, dan is onze formule geslaagd.” 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!