Hoe Parfumado werkt aan zijn 'win-win-winsituatie'

De online parfumservice Parfumado beleeft sinds de oprichting in 2017 zijn beste tijd ooit. Niet alleen groeit het aantal abonnees harder dan ooit tevoren – mede door de coronacrisis - de voormalig RetailRookie haalde in januari ook een investering van 300 duizend euro binnen. Het geld investeert de retailer om zijn platform in Groot-Brittannië op te schalen en het kersverse zusterbedrijf Rocket Campaigns verder in de markt te zetten. 

De online parfumservice Parfumado beleeft sinds de oprichting in 2017 zijn beste tijd ooit. Niet alleen groeit het aantal abonnees harder dan ooit tevoren – mede door de coronacrisis - de voormalig RetailRookie haalde in januari ook een investering van 300 duizend euro binnen. Het geld investeert de retailer om zijn platform in Groot-Brittannië op te schalen en het kersverse zusterbedrijf Rocket Campaigns verder in de markt te zetten. 

Als je in een willekeurige parfumerieketen staat, is het verleidelijk om te kiezen voor een parfum die je kent. Alle andere flesjes, namen en merken zeggen je waarschijnlijk bijzonder weinig. Dat moest anders, vonden broer en zus Martijn en Floor van Rooy en zo was het idee voor Parfumado geboren. Bij de parfumservice kun je voor 14,95 euro een abonnement afsluiten en daarvoor ontvang je maandelijks een zelfgekozen parfumsample op de deurmat. Om de sample aan te laten sluiten bij je voorkeuren, kun je via de website een geurprofiel samenstellen op basis van een geurquiz. Dan is de kans groot dat de sample aansluit bij je wensen.

Rocket Campaigns
Parfumado bestaat al enkele jaren, maar onlangs is daar ook zusterbedrijf Rocket Campaigns bijgekomen. Het concept werkt op dezelfde manier als Parfumado, maar dan met beautysamples (zoals huidverzorgingsproducten). Het idee bestond al langer, maar kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling doordat veel retailers noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Er werd door zowel merken als retailers gezocht naar andere manieren om hun producten alsnog aan de man te brengen. Rocket Campaigns bood een uitkomst. 

“Door de website verzamelt Parfumado veel data van zijn klanten op grote schaal”, vertelt Floor. “Zo weten we bijvoorbeeld waar onze klanten graag kopen, wat hun leeftijd en hun huidprofiel is. Die informatie is erg relevant voor de beautyindustrie. Als je bijvoorbeeld producten koopt bij Douglas dan krijg je daar een gratis sample bij die niet per se past bij je voorkeur. Het is ook ontzettend moeilijk om die op voorraad te hebben.” Rocket Campaigns wil merken en retailers daarbij helpen. Al vrij snel meldde Rituals zich als partner en door de coronacrisis zijn ook grote merken als Armani, Lancôme en Van Gils afgelopen maanden bij het platform aangesloten. Rocket Campaigns richt zich in eerste instantie op de grote merken zoals L’Oréal en Rituals, maar wil ook een springplank zijn voor kleine nichemerken die minder bekend zijn. 

Parfumado heeft nu zo’n vierhonderd verschillende parfums op zijn platform en heeft daardoor lang niet het complete parfumaanbod in zijn assortiment, maar dat is precies de bedoeling. “Het parfumlandschap is al best een doolhof. Het is moeilijk om tot een goede keuze te komen, juist omdat het aanbod zo groot is”, verklaart Floor. De parfumservice is daarom selectief in de geuren die het aanbiedt, verkiest kwaliteit boven kwantiteit en zoekt daarin naar een mix van grote merken en nicheparfums. “Die mix willen we behouden, maar we willen niet achthonderd parfums op onze website hebben.”

Groot-Brittannië in plaats van Duitsland
Hoewel Parfumado denkt dat er nog genoeg winst te halen valt in de Belgische en Nederlandse markt – er gaan maandelijks tienduizenden samples naar klanten, maar dit aantal zal volgens Martijn sterk blijven stijgen – is het bedrijf ervan overtuigd in heel Europa succes te kunnen behalen. Waar eind 2018 alle pijlen nog gericht leken op Duitsland, koos de parfumservice uiteindelijk voor de Britse markt. Met de recente investeringsronde die het bedrijf ophaalde bij tv-programma Dragon’s Den hoopt het daar zijn platform op te kunnen schalen. “In de UK werken we samen met The Perfume Shop (een dochteronderneming van A.S. Watson, red.). Zij hebben ons benaderd met de vraag of we met hen een partnership wilden doen. Een interessante test voor ons om te kijken hoe de Britse klant op ons concept reageert.” De test pakte positief uit en nu is het naar eigen zeggen zaak om de aanwezigheid van Parfumado daar op te schalen. “Er is nog geen sprake van het openen van een kantoor daar, maar als de groei doorzet dan gaat dat misschien wel gebeuren”, vertelt Martijn. Volgens hem lijkt de Britse klant in grote mate op de Nederlandse consument, zo heeft de Britse klant een hoge ‘parfum adoptiegraad’, is er veel besteedbaar inkomen en zijn ze gewend aan online shoppen. “De markt tikt alle boxen aan van ons klantmodel.” Duitsland staat nog steeds op het lijstje, maar er is naar eigen zeggen nog genoeg te behalen in de markten waar Parfumado nu actief is. “Heel Europa veroveren is ons doel, dus Duitsland gaat zeker komen.” 

Win-win-winsituatie
Er zijn ongetwijfeld meer merken of fysieke retailers zoals Douglas of de Bijenkorf die maar al te graag gebruikmaken van de data die Parfumado tot zijn beschikking heeft. “Interesse is er zeker. We zijn in gesprek met niet nader te noemen retailketens en staan ook voor dat soort gesprekken open.” Door die partnerships denkt het bedrijf zowel de ‘flessenverkoop’ in bestaande retail te versterken en daarmee indirect een sterke samenwerking met merken op te zetten. “Dan is het een win-win-winsituatie”, Floor lacht. “Als je een hele traditionele markt zoals de parfumbranche betreedt, dan wil je niet tegen de schenen schoppen van bestaande instituten. Dan wil je laten zien dat je wil samenwerken en dat je waarde wilt toevoegen voor alle betrokken partijen.”

Door de coronacrisis ging veel retail dicht en het is inmiddels geen geheim meer dat de e-commerce daardoor een vlucht nam. Dat gold ook voor Parfumado. “De afgelopen vier tot vijf maanden zijn we met 125 procent gegroeid”, vertelt Martijn. Waar in 2019 nog een omzet van 1,5 miljoen euro werd genoteerd, verwacht hij dit jaar die cijfers ‘meer dan te verdubbelen’ en zelfs over niet al te lange tijd winstgevend te zijn. “Afgelopen jaar waren we winstgevend op een bepaald punt en toen hadden we de marketingkraan dicht. Met de nieuwe investering zijn we meer gefocust op groei en is de marketingkraan weer open. Groeien is momenteel belangrijker dan zwarte cijfers noteren”, legt Floor uit. 

Binnen nu en vijf jaar hoopt de voormalige RetailRookie het nummer één datagedreven beautyplatform van Europa te worden. “Om dat te bereiken is het belangrijk dat we deals hebben met alle grote beautycorporates. Het datastuk waar we nu de basis voor hebben gelegd moeten we verder uitbreiden. Nu verzamelen we interessante inzichten, maar als je die data op grotere schaal verzamelt, kun je nog belangrijkere verbanden gaan leggen.” Ook de bekendheid van het merk vergroten is onderdeel van dit vijfjarenplan. “Als je Parfumado over vijf jaar belt, dan krijg je hopelijk niet ons -  maar de persvoorlichter aan de lijn”, grapt Martijn. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen