De groei van Cookinglife: 'We geloven heilig in de clicks en bricks'

Mede door de coronacrisis genoot Cookinglife een vliegende start met zijn Europese webshop. Ook in eigen land groeit het Groningse bedrijf hard door en opende het onlangs zijn tweede fysieke verkooppunt. Wat is de kookwinkel verder van plan? Een gesprek met operationeel manager René Pieter de Theije. 

Rokerspaal.nl. Voetbaldoeltjes.nl. Haxo.nl. Het zijn allemaal webshops uit de koker van Sebastian Bakker, oprichter en eigenaar van 050Media. Zo ook Cookinglife, de kookwinkel die circa zes jaar geleden in het leven werd geroepen en waar sinds de verkoop van Haxo in 2018 de volledige focus op ligt – samen met servieswebshop Woldring. Inmiddels heeft Cookinglife twee fysieke winkels en is het Groningse bedrijf ook actief over de grens.

“We zijn een clubje jonge mensen dat...

Mede door de coronacrisis genoot Cookinglife een vliegende start met zijn Europese webshop. Ook in eigen land groeit het Groningse bedrijf hard door en opende het onlangs zijn tweede fysieke verkooppunt. Wat is de kookwinkel verder van plan? Een gesprek met operationeel manager René Pieter de Theije. 

Rokerspaal.nl. Voetbaldoeltjes.nl. Haxo.nl. Het zijn allemaal webshops uit de koker van Sebastian Bakker, oprichter en eigenaar van 050Media. Zo ook Cookinglife, de kookwinkel die circa zes jaar geleden in het leven werd geroepen en waar sinds de verkoop van Haxo in 2018 de volledige focus op ligt – samen met servieswebshop Woldring. Inmiddels heeft Cookinglife twee fysieke winkels en is het Groningse bedrijf ook actief over de grens.

“We zijn een clubje jonge mensen dat graag een stapje extra wil doen”, zo omschrijft operationeel manager René Pieter de Theije het bedrijf waarbij hij zelf sinds pakweg twee jaar betrokken is. Daarvoor was De Theije werkzaam bij Brandfield als inkoper voor horloges en sieraden en vervulde hij diezelfde functie bij bol.com. Zoals hij bij Brandfield betrokken was bij ‘de groei van een klein bedrijf’, is dat ook bij Cookinglife het geval. De kookwinkel stond vorig jaar op de derde plek van de CrossBorder Top 30, de lijst met snelst groeiende Nederlandse e-commercebedrijven over de grens.

De grote jongens
Binnen de Nederlandse grenzen werkt Cookinglife onder meer samen met grote spelers als Wehkamp en bol.com. “Als specialist in koken en tafelen weten we hoe we breekbare artikelen kunnen verzenden.” In tegenstelling tot veel andere webshops, aldus De Theije. “Glaswerk en servies kan niet door een geautomatiseerde inpakstraat of inpakmachine, zoals die van de grote jongens, want dan gaat het stuk. Daarom dragen ze dat stukje aan ons over.” Cookinglife ziet de Nederlandse webreuzen met hun uitgebreide aanbod dan ook niet als voornaamste concurrent. “Dat zijn eigenlijk de specialistische servieswinkels die van oudsher uit de offline hoek komen.”

In tegenstelling tot Cookinglife, dat begon als webshop maar in 2017 zijn eerste fysieke winkel opende in Groningen. “Het zien en voelen, maar ook ophalen en retourneren van artikelen in een winkel was een stukje service naar de klant dat we wilden bieden. Vooral als je in het luxere segment wilt verkopen, helpt een fysiek verkooppunt om meer exclusiviteit te krijgen.” Ook De Theije gelooft naar eigen zeggen heilig in de combinatie van clicks en bricks. “Om die twee werelden te verbinden hebben we bijvoorbeeld zeven televisieschermen in een relatief kleine winkel en is ons winkelpersoneel getraind om de klant ook online verdieping te bieden.”

Blokker en Action
Eerder deze maand opende Cookinglife zijn tweede filiaal. Het bedrijf nam in Nijmegen de winkel van branchegenoot Zus & Zo over en liet toen al weten in de toekomst ruimte te zien voor een derde kookwinkel ‘in een andere binnenstad’. “Ik denk dat er in Nederland in het koken en tafelen nog best wat mogelijkheden zijn”, bevestigt de operationeel manager. “Zeker omdat de kookwinkels die er zijn vaak wat oudere eigenaren hebben, die vroeg of laat graag met pensioen willen.” De Theije verwacht dat er veel winkels ter overname zullen vrijkomen, maar heeft nog geen nieuwe locatie op het oog. “Ik denk niet dat die derde winkel er op de korte termijn komt.” 

Een Blokker of Action is voor ons geen concurrent

Een winkel in elke grote stad is ook niet zijn streven; met vijf à zes filialen denkt hij er wel te zijn. “Er zijn nog een paar blinde vlekken, maar met de grote populariteit van online is Nederland al aardig snel verzadigd.” Daarbij ziet de operationeel manager dat klanten bereid zijn naar andere delen van het land te reizen voor ‘een bepaald assortiment’. “Dat zagen we ook bij de opening van onze winkel in Nijmegen, sommige mensen kwamen van ver.” Dat heeft deels te maken met het faillissement van V&D en het vertrek van Hudson’s Bay uit ons land, stelt hij. “Er zijn steeds minder winkels die servies en kookgerei verkopen. Er ligt nog iets bij de Blokker, maar lang niet alles.” Ook discountketen Action ziet De Theije niet als concurrent. “Nee”, zegt hij resoluut. “Nee, wij zitten in een heel ander segment. De merken die wij verkopen vind je niet bij een Blokker of een Action.” 

Native approach
De ambities van Cookinglife stoppen niet bij de landsgrenzen. Het bedrijf heeft sinds enkele jaren een Duitse en Belgische webshop en lanceerde in februari een variant voor heel Europa. Die loopt volgens De Theije ‘boven verwachting goed’, mede door de coronacrisis. “Door de lockdowns werd er direct na de lancering al veel verkocht, vooral in Spanje, Portugal en Italië. Daardoor hebben we een fantastische start gehad.” Ook naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland verzendt Cookinglife veel kook- en tafelartikelen. “Het is nog even afwachten hoe het straks na de Brexit gaat, maar dat lijken interessante markten voor ons.”

Om naar eigen zeggen ook in het buitenland succesvol te zijn, maakt Cookinglife gebruik van een native approach. “We hebben inmiddels drie native Duits sprekende mensen, een Schotse en een aantal Engelse stagiaires in dienst”, licht De Theije toe. “Voor de online uitingen maar ook op het gebied van klantenservice. Dat zorgt voor nog meer groei.” 

Amazon
Daarnaast werkt Cookinglife ook op andere markten samen met grote online spelers. Zo sloeg het bedrijf in Duitsland de handen ineen met Amazon. “En zo zijn er nog meer grote marktplaatsen waarbij we kansen zien liggen, daar zijn we op dit moment mee bezig.” Tot slot is het ook in ‘een land als Duitsland’ goed voor het consumentenvertrouwen om een fysiek verkooppunt te hebben, stelt de operationeel manager. Concrete plannen zijn er nog niet; eerst moet Cookinglife zich opmaken voor de belangrijkste periode van het jaar. “Dat zijn voor ons de laatste paar maanden.” 

Door de coronacrisis heeft de kookwinkel alvast kunnen ‘proefdraaien’ voor de decemberdrukte. Omdat mensen meer tijd thuis doorbrachten, waren kook- en bakspullen ook in Nederland volgens De Theije niet aan te slepen. “Koekenpannen, broodbakmachines, pastamachines. We verkochten zoveel dat van sommige merken het assortiment nog steeds niet leverbaar is. We hadden nóg meer kunnen verkopen, maar dat is er simpelweg niet.” Het bedrijf groeit naar eigen zeggen zelfs harder dan vóór de coronacrisis en moest flink opschalen. “We hebben meer mensen aangenomen en ons nieuwe magazijn is klaar. De komende tijd ligt de focus op die drukke periode, daarna zien we wel wat we volgend jaar willen oppakken.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!