Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker met Helpling en een maaltijd op Deliveroo. Met een druk op de knop krijgen we wat we willen, wanneer we dat willen. Ik zat een jaar aan de andere kant van die knop en verdiende mijn brood in de ondemandeconomie.

Om elf uur ’s ochtends trek ik de voordeur achter me dicht van een huis in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. In de drie uur waarvoor ik via het Helpling-platform geboekt was, had ik het huis schoongemaakt. De klant was een meisje van mijn leeftijd. Ze had zich eerder die ochtend verontschuldigd, omdat ze zich nog niet had opgemaakt. Ze had een volwassen vrouw verwacht, geen jongeman van 29. In het Westerpark eet ik mijn lunch, om vervolgens gauw thuis mijn Deliveroo-thermorugtas op te halen. Als ik opschiet, kan ik nog in de lunchspits een paar uur eten bezorgen. In de avonduren wordt veel meer besteld en is er dus ook meer te verdienen, maar ik had die avond andere plannen.

Wanneer heeft een platform zin?
Het Uber-model – als bemiddelend platform vraag en aanbod koppelen – kun je niet overal op loslaten. Voor Uber werkt het goed...