Voor de één zijn flitsbezorgers een uitkomst en voor de ander een bron van overlast. Het beeld van afgeplakte ruiten en roekeloze bezorgers doet volgens experts hoe dan ook geen recht aan het fenomeen. “Een plaatselijke boekhandel kan via een flitsbezorger sneller een boek bezorgen dan bol.com.”

 

Darkstores zijn feitelijk kleine distributiecentra, veelal afgeplakte ruimten op diverse locaties, waaronder in binnensteden. Vandaaruit leveren flitsbezorgers artikelen snel, binnen tien tot vijftien minuten na het plaatsen van een bestelling. Consumenten mogen de vestigingen absoluut niet binnen.
 

De ontwikkelingen rond darkstores zijn ook flitsend. Waar webwinkels een decennium nodig hadden om zich onmisbaar te maken, lijken darkstores en flitsbezorgers daar beduidend minder tijd voor nodig te hebben. Alleen al in Nederland bestelt bijna een miljoen mensen wekelijks iets bij Flink, Getir, Gorillas of Zapp, blijkt uit onderzoek van Kantar. De bestellingen hebben bovendien een hogere frequentie dan bij AH.nl, Jumbo.nl en Picnic. Daarnaast is er niet alleen sprake van de opkomst van...