Als het niets kost, willen Nederlanders best overstappen op energiezuinige producten. Dat blijkt uit experimenten die het ministerie van Vrom heeft gedaan in Woerden en op Texel.

Voor de inwoners van Woerden waren tienduizend gratis energieboxen met energiebesparende producten beschikbaar gesteld. Zij konden voor een maximumbedrag van honderd euro een keuze maken uit 26 spullen, zoals spaarlampen en ‘standby-killers’. De boodschappen werden in een zogenoemde energiebox aan huis bezorgd.

De belangstelling was overweldigend, met vijftienduizend aanvragers. De bewoners van het eiland Texel kregen een gratis energiebon ter waarde van 35 euro, waarmee ze zuinige apparaten en energiebesparende producten konden aanschaffen. De belangstelling overtrof ook hier de verwachtingen. Van de Texelaars maakte 85 procent gebruik van de bon. Het nieuwe kabinet neemt volgend jaar een beslissing over een landelijk vervolg van de proeven. Onderzoek moet wel uitwijzen of de energiebon en de energiebox hebben bijgedragen aan een milieubewuster gedrag.