Elektronicaconcern Philips heeft afgelopen jaar zijn nettowinst fors weten te verhogen. Het resultaat bedroeg 5,4 miljard euro, tegenover 2,9 miljard in 2005. Dat heeft de onderneming maandag bekendgemaakt. De stijging komt uit op 88 procent, maar dat is inclusief de verkoop van de divisie halfgeleiders. 

De omzet nam in 2006 met zes procent toe tot bijna 27 miljard euro. In het vierde kwartaal behaalde Philips een nettowinst van 680 miljoen euro, vergeleken met 332 miljoen euro in dezelfde periode in 2005. De resultaten zijn fors beter dan analisten hadden verwacht.

Philips heeft een bewogen jaar achter de rug. Het concern heeft zeven overnames gepleegd om zijn positie op onder meer de markt voor medische systemen te versterken. Bovendien heeft de onderneming zijn chipdivisie grotendeels van de hand gedaan. De sterke resultaten in het vierde kwartaal ronden een ‘druk en succesvol’ jaar voor Philips af, zei topman Gerard Kleisterlee bij de presentatie van de cijfers. Philips voorziet verdere groei in 2007, mede dankzij een aantal nieuwe producten. Het bedrijfsresultaat voor belastingen en afschrijvingen zal zeker 7,5 procent groeien, zo is de verwachting. Voorts is het concern van plan de organisatie af te slanken.