De Europese investeringen in winkels bedroegen in 2006 26 miljard euro. Dat is een stijging van 77 procent ten opzichte van 2005. Dat heeft bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle becijferd en bekend gemaakt via een dinsdag uitgebracht rapport.

De onderzoekers concluderen dat de interesse van beleggers verschuift naar het oosten van Europa. In het rapport wordt daarom gesproken van een ‘niet aflatende vraag naar vastgoed in de kernmarkten Duitsland, Spanje, Polen en Italië’. Duitsland nam met een investeringsvolume van 8 miljard euro bijna een derde van het totaal voor zijn rekening. Spanje was de op een na grootste markt met transacties ter waarde van 2,5 miljard euro.

De grootste investeerder was de vastgoedtak van ING, goed voor 6 procent van alle investeringen. Vorig jaar had deze groep met name oog voor winkels in Zuid-Europa. Steeds meer bedrijven richten hun blik naar het oosten. Eind vorig jaar kondigde Rodamco Europe aan de Russische markt te betreden. ‘Wij verwachten dat Rusland de snelst groeiende markt zal worden in 2007’, aldus Jones Lang LaSalle.