Werknemers hebben in 2006 voor 68 miljoen euro uit supermarkten gestolen. Dat stelt de branchevereniging voor de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het CBL baseert zich op cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Volgens deze cijfers werd in 2006 in de gehele detailhandel 170 miljoen euro door personeel gestolen. Klanten stalen afgelopen jaar voor 280 miljoen euro.

Diefstal door personeel komt voor in verschillende vormen. De populairste vorm is volgens het CBL het zogeheten ‘sweethearten’. ‘Daarvan is sprake als de medewerkers bij vrienden en kennissen niet alles aanslaan’, aldus Jules van Well, hoofd Personeel en Opleiding van het CBL. Ook retourfraude is volgens Van Well sterk in opkomst. ‘Hierbij slaan caissières een retour aan, maar in werkelijkheid komt er niks terug.’

In 2006 werd door supermarktpersoneel voor 8 miljoen euro minder gestolen dan in 2005. Volgens Van Well is deze daling volledig toe te schrijven aan de preventieve werking van het Waarschuwingsregister Detailhandel, dat in 2005 werd ingevoerd. Het gaat hierbij om een lijst waarop alle medewerkers staan die vanwege winkeldiefstal in aanraking zijn gekomen met de politie.