De retailsector bevindt zich in het blikveld van private equity. De interesse komt voort uit een stabiele cashflow, de mogelijkheid om onderdelen te verkopen en het vastgoed in de vorm van winkels en distributiecentra.

Analist Andrew Fowler van Merill Lynch stelt dat er hierdoor een nerveuze sfeer hangt in de branche. ‘Er heerst nervositeit, een bijna koortsachtige sfeer in de retail. Er zit heel veel speculatie in de markt.’ Een goed voorbeeld is de geruchtenstroom, over het afstoten van onderdelen, die op gang kwam toen gisteren uitlekte dat de Belgische supermarktketen Delhaize voorafgaand aan de publicatie van de jaarcijfers een ingelast gesprek zou hebben met de vakbonden.

Investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) nam al de Amerikaanse winkelketen Dollar General over voor ongeveer 7,3 miljard dollar. Branchegenoot GVC richt zijn pijlen nu op de Britse supermarktketen J. Sainsbury en zou daarbij een combinatie aan willen gaan met KKR en Blackstone.

KKR en andere investeringsmaatschappijen toonden tevens interesse in Aholds US Foodservice en voorts zoemen de geruchten rond over een overname van de Franse uitvinder van de hypermarkten Carrefour.