Retailgigant Maxeda zoekt een koper voor dochteronderneming HEMA. Diverse geïnteresseerden hebben zich al gemeld, uit binnen- en buitenland. Er lopen nog geen onderhandelingen. Dat heeft bestuursvoorzitter Tony DeNunzio van Maxeda dinsdag laten weten tijdens een persconferentie.

"HEMA heeft een versnelde groei van haar resultaten laten zien en sterke vooruitgang geboekt, beter dan de oorspronkelijke plannen. HEMA is klaar voor verdere groei buiten Maxeda onder leiding van het huidige sterke management", aldus DeNunzio.

Er vinden volgens DeNunzio nog geen onderhandlingen plaats, maar HEMA-directievoorzitter Ronald van Zetten heeft al wel een eis gesteld. "De HEMA-identiteit moet blijven bestaan. Dat is een breekpunt. HEMA moet een Nederlands merk blijven. Dat moeten we koesteren. Voor de consument moet er niets veranderen." Dit betekent volgens Van Zetten niet dat de winkelketen per se in Nederlandse handen moet komen. Zolang de koper volledig achter de huidige strategie van HEMA staat, is Van Zetten tevreden.

Het Financieele Dagblad schreef begin februari al dat Maxeda overwoog om onder meer HEMA te verkopen. Dat werd toen door Maxeda nog afgedaan als 'onzin'. Amper een maand later kondigt het bedrijf alsnog de mogelijke verkoop aan.

HEMA is één van de belangrijkste winkelketens in Nederland met een in 2006 tot 1,3 miljard euro gestegen bruto-omzet. Volgens Maxeda is het bedrijf marktleider in het eigen segment en boekt het jaarlijks een dubbelcijferige en operationele winstgroei. Het marktaandeel is de afgelopen jaren ook gestegen.