De mogelijkheid te kunnen pinnen in alle Europese winkels is een stuk dichterbij gekomen. De EU-landen en Europees Parlement zijn het praktisch eens over de voorwaarden waaronder banken deze service kunnen aanbieden. Momenteel is het nog niet mogelijk om bijvoorbeeld met een Nederlandse bankpas te betalen in Belgische supermarkten.

Ingewijden verwachten dat het overboeken en pinnen uiteindelijk goedkoper zal worden voor consumenten, dankzij schaalvoordelen. Platform Detailhandel Nederland maakt zich wel zorgen over prijsstijgingen. “Feitelijk leveren alleen Mastercard en Visa Europese betaalsystemen. In Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben die de prijzen voor winkeliers al fiks verhoogd”, zegt een woordvoerder. De detailhandel wil dat de Nederlandse pinmethode minstens tot 2013 behouden blijft, als alternatief voor de Europese systemen.

In Nederland heeft de Postbank in december al besloten om de gratis nationale basispas af te schaffen. In plaats daarvan komen passen waarmee men in de hele EU kan betalen. Het besluit van de Postbank leidde tot kritiek van Europarlementsleden. "De Europese betalingsmarkt in 2008 verplicht de banken helemaal niet om nationale passen te schrappen", zei Max van den Berg (PvdA). Zijn collega Corien Wortmann (CDA) zei dat de Postbank "een beetje misbruik maakt" van de nieuwe EU-regels.