Van de 4000 SRV-wagens die ooit in ons land reden zijn er nog maar 350 over. Toch zijn er mensen die kansen zien voor de formule. Een groep van 15 ondernemers doet mee aan een proef met vernieuwde rijdende winkels met veel groente, fruit, zuivel en mogelijkheden om te pinnen. De proef loopt nu bijna een half jaar en de ‘vernieuwde’ rijdende winkel lijkt aan te slaan. Er zijn nog geen cijfers, maar de ondernemers zijn stuk voor stuk enthousiast, aldus MKB-adviseur Jan Keitz.
De SRV, wat staat voor Samen Rationeel Verkopen, werd in 1995 opgeheven. Uit onderzoek blijkt echter dat vijftig procent van de bevolking zich de naam herinnert. De SRV-wagens werden opgevolgd door de coöperatie Samenwerkende Ambulante Melkhandel (SAM). Deze organisatie gaf het MKB en de Hanzehogeschool Groningen in 2005 de opdracht om de bedreigingen én kansen voor de rijdende winkel in kaart te brengen. Daarvoor werden meer dan 1.000 Nederlanders naar hun mening gevraagd.
Keitz ziet een aantal ontwikkelingen die kansen bieden voor de rijdende winkel. Het aantal 50-plussers groeit en gaat volgens het CBS van 5,5 miljoen nu naar 6,8 miljoen in 2020. Er komen ook steeds meer woonplaatsen zonder supermarkt. Volgens de informatieverstrekker voor de vastgoedbranche Locatus zijn dat er momenteel al 1092. Daarnaast ontstaan er nieuwe doelgroepen zoals moeders met jonge kinderen, die niet lang van huis willen. Ook tweeverdieners, met weinig tijd en veel geld, zouden interessant kunnen zijn.
Rijdende winkel is nog niet afgeschreven
Gepubliceerd op 19 april 2007 om 00:00
Reacties 0