'Bierboete naar Nederlandse schatkist'

De VVD vindt dat de boete die drie Nederlandse brouwers moeten betalen wegens kartelvorming naar de Nederlandse schatkist moet gaan. Volgens de Kamerleden Aptroot en Weekers gaat het om een Nederlands kartel, dat geen grenzen overschrijdt. Het onderzoeken daarvan zien zij als een taak voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en niet voor de Europese Commissie. Boetes die de NMa oplegt vloeien naar de Nederlandse schatkist.

EU-commissaris Neelie Kroes meent echter bevoegd te zijn, omdat volgens haar het kartel wel grensoverschrijdend was. De Belgische brouwer Inbev, producent van Jupiler en Stella Artois, was namelijk ook betrokken. Kroes schold Inbev de beoogde boete van ruim tachtig miljoen euro echter kwijt, omdat het bedrijf haar veel informatie had toegespeeld.

De VVD-Kamerleden zijn in schriftelijke vragen aan de ministers Bos (Financiën) en Van der Hoeven (Economische Zaken) kritisch over de kwijtschelding van de boete aan de Belgische aangever van het kartel. In Nederland kan men bij meewerking aan onderzoek slechts een verlaging van de boete krijgen, geen kwijtschelding.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!