De verkoop van nieuwe fietsen in 2006 is flink gegroeid. Vorig jaar werden er in Nederland 1,32 miljoen fietsen verkocht voor 770 miljoen euro. Dat is zeven procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de BOVAG-afdeling Tweewielersbedrijven en RAI Vereniging.

De meeste nieuwe fietsen werden gekocht in de vakhandel, zo’n negentig procent. De nieuwe en gebruikte fietsen bij elkaar opgeteld werden er in Nederland vorig jaar bijna twee miljoen fietsen verkocht.

Bij de nieuwe fietsen zijn vooral de exemplaren van tussen de 500 en 700 euro in trek. Fietsen in een wat duurdere categorie (700 tot 900 euro) verliezen hierdoor enigszins terrein. Van de soorten fietsen zijn elektrische fietsen erg populair, elf procent van de totale bestedingen kwam in 2006 voor rekening van een elektrische fiets. Dat is een toename van veertig procent.

De stadsfiets of citybike blijft de populairste fiets met een aandeel van 59 procent. De hybride fiets en de kinderfiets behalen allebei een aandeel van vijftien procent. De helft van de kopers valt in de leeftijdsgroep 30 tot 44 jaar. Hybride of trackingfietsen zijn populair bij de groep 45 tot 65 jaar.