Supermarktorganisatie Spar wil buurtsupers openen in tachtig tot honderd dorpen waar nu geen winkel meer is. Dat zegt algemeen directeur Harrie ten Have. De keten ziet brood in de braakliggende marktgebieden op het platteland.

Het gaat om dorpen vanaf tweeduizend inwoners. “Voorwaarde is wel dat de huur van het winkelpand laag blijft, rond twee procent van de winkelomzet”, aldus Ten Have. Hij rekent daarvoor op samenwerking met de gemeenten en projectontwikkelaars. “Dat is bijvoorbeeld gelukt in Leuth bij Nijmegen. Daar heeft de projectontwikkelaar een winkel kunnen bouwen met daar bovenop appartementen, waardoor de huur van het winkelpand laag kan zijn.”

Spar telt nu 325 winkels, maar denkt binnen vijf jaar op vijfhonderd te zitten. De groei moet niet alleen komen van nieuwe dorpswinkels, ook denkt de kruidenier een flink aantal kleinere winkels over te nemen van concurrenten als Super de Boer of C1000. "De grote supermarktconcerns hebben alleen oog voor nog grotere winkels, terwijl consumenten juist behoefte hebben aan een winkel om de hoek", aldus Ten Have. 

Klik hier voor het persbericht