De NMa is verzocht onderzoek te doen naar vermeend machtsmisbruik door KPN. Dit verzoek is afkomstig van de Stichting Goed Ondernemerschap in de Mobiele Telefoniemarkt (SGOMT). Volgens de stichting, waarbij enkele honderden onafhankelijke verkopers van mobieltjes en belabonnementen zijn aangesloten, maakt de telecomaanbieder misbruik van zijn machtspositie door van winkeliers te eisen dat zij afzien van schadeclaims bij een geschil over het vermeend afpikken va klanten door KPN.

Eén van de winkeliers, die pertinent weigert de overeenkomst te tekenen is directeur Tijs Diederiks van telecomverkoper Tele Tools/ Teleworld, dat twee vestigingen heeft in Amsterdam. Diedriks benadrukt schade te hebben geleden doordat KPN ongeveer vijf jaar geleden belangrijke klanten, waaronder adviesbureau Twynstra Gudde, wegkaapte die via zijn bedrijf belden met KPN.

“KPN benaderde die klanten plotseling zelf en deed ze aanbiedingen die wij niet konden doen”, zegt Diederiks. “Van de ene op de andere dag waren wij onze klanten kwijt, zonder dat wij daar als agent een fatsoenlijke vergoeding voor kregen van KPN.”