Sony introduceert in september een nieuwe versie van de draagbare spelcomputer Playstation Portable (PSP). Met het apparaat wil het bedrijf de concurrentie aangaan met de Nintendo DS.

Sony-topman Kazuo Hirai presenteerde het apparaat woensdag tijdens de E3-beurs in het Californische Culver City, een van de belangrijkste gamebeurzen ter wereld. Het apparaat is 19 procent lichter en 33 procent dunner dan de huidige versie.

Wat niet verandert, is de prijs. Met 170 dollar is de nieuwe PSP net zo duur als de oude en veertig dollar duurder dan de Nintendo DS. Beide draagbare spelcomputers werden in 2004 geïntroduceerd, maar de DS verkoopt veel beter. In het boekjaar dat in maart eindigde verkocht Nintendo volgens persbureau Reuters 23,6 miljoen exemplaren van de handcomputer, tegen 8,4 miljoen PSP's voor Sony.

Sony is verwikkeld in een felle concurrentiestrijd met Nintendo om de consolemarkt. De Wii van de concurrent is meer dan de helft goedkoper dan Sony's Playstation 3, en vliegt de winkel uit. In Japan worden volgens recent onderzoek zes keer zoveel Wii's verkocht als PS3's. Eerder deze week besloot Sony - ondanks eerdere ontkenningen - de prijs van de PS3 in de VS met honderd dollar te verlagen in de hoop wat marktaandeel terug te winnen.