De markt voor halal babyvoeding groeit flink. De babyvoedingproducent Numico speelt hier echter niet op in. Concurrenten grijpen wel hun kans.

Ons land telt bijna een miljoen moslims. Steeds meer moslima’s zijn goed opgeleid en combineren de zorg voor kinderen met een betaalde baan buitenshuis. De behoefte aan kant-en-klare halal babyvoeding neemt daardoor toe.

“Als mensen hun kindje halal willen voeden, verwijs ik ze naar de Turkse supermarkt die zelf vast wel babyvoeding importeert”, adviseert de medewerker van de afdeling klantenservice van Nutricia. Deze Numico-dochter is Nederlands grootste en bekendste producent van potjes babyvoeding. Het bedrijf brengt in Nederland en België geen halal babyvoeding op te markt.

Maar moslim (en ook niet-moslim) moeders kunnen binnenkort ook gewoon naar de Nederlandse supermarkt als zij hun kindje halal willen voeden. Het Britse voedingsmiddelenbedrijf Mumtaz brengt vanaf augustus samen met distributeur Vat Logistics potjes halal babyvoeding op de markt. In een speciale halal-terminal in de Rotterdamse haven worden deze voedingsmiddelen volgens de spijswetten van de Koran opgeslagen en gedistribueerd.

Deze "loods van Allah" was vooralsnog geen succes. Hij staat al een jaar leeg, terwijl Europa jaarlijks voor dertig miljard euro aan halalvoedsel importeert. Nu worden de schappen van de loods voor het eerst gevuld met babyvoeding.