De digitalisering van de Nederlandse televisiehuishoudens is wederom toegenomen. Het aandeel traditionele analoge kabelaansluitingen nam af van 84 naar tachtig procent, terwijl het percentage digitale aansluitingen is gegroeid van 25 naar 31 procent.

Dat blijkt uit gegevens van het Establishment Survey, uitgevoerd door Intomart GfK in opdracht van de Stichting Kijk Onderzoek (SKO). Van de randapparatuur die op een televisietoestel is aangesloten, blijft de dvd met 59 procent het populairst. De videorecorder verliest terrein, van 61 naar 45 procent. De huishoudens die een dvd- of hard disk recorder op de tv heeft aangesloten, is gestegen van vijftien naar een kleine 24 procent. Het percentage pc-bezitters is toegenomen van 78 naar 81,5 procent; het aantal internetaansluitingen nam toe met 73 naar een kleine 76 procent.

“Deze cijfers laten zien waar televisie zich in Nederland naartoe beweegt”, zegt SKO-directeur Bas de Vos. “Wij sluiten daar met het KijkOnderzoek bij aan. In het najaar gaat SKO rapporteren over streaming tv-content. Vanaf 2008 gaan we uitgesteld kijken via video, dvd of HD-recorder in de kijkcijfers opnemen.”