Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) staat ‘niet afwijzend’ tegenover het plan van minister Cramer om zwerfvuil tegen te gaan. Om dit plan te bewerkstelligen wil zij winkeliers, horeca en benzinestations verplicht te stellen binnen een straal van honderd meter het zwerfafval op te ruimen.

“Supermarkten leveren al langer een belangrijke bijdrage aan de aanpak van zwerfafval. Zo zijn er al jaren speciale afvalbakken te vinden bij de ingang van de supermarkt waarin de klanten hun afval kunnen gooien. Ook hebben veel supermarkten een zogenaamde milieustraat waar mensen afval zoals glas, papier, karton en blik naar toe kunnen brengen als ze boodschappen doen”, aldus CBL-voorlichter Miranda Boer.

Supermarkten zijn volgens het CBL gewend om minimaal één keer per dag de omgeving van de supermarkt te vegen en om op een verantwoorde manier met hun afval om te gaan. “Dit ontslaat de gemeenten echter niet van hun taak om te zorgen voor een schone leefomgeving, waar de burger ook voor betaalt via de gemeenteheffingen. Bovendien moet er verder gewerkt worden aan een verandering van mentaliteit: mensen gooien nog te makkelijk hun rommel op straat”, besluit Boer.

Geef uw mening over dit onderwerp op ons forum!