Prijzen voedingsmiddelen stijgen, maar niet in Nederland

Bijna overal ter wereld stijgen de prijzen van voedingsmiddelen. Op de grondstoffentermijnmarkten zijn de prijzen van agrarische producten gemiddeld een kwart hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wereldwijd worden die prijsstijgingen door de levensmiddelenindustrie aan de consument doorberekend. Alleen in Nederland is er van de prijsstijgingen nog niets te merken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlander voor zijn voedingsmiddelen slechts een half procent meer moet betalen vergeleken met een jaar geleden. Dat staat in schril contrast met de prijsstijgingen die elders in de wereld te noteren vallen: China 8 procent, Verenigde Staten 5 procent en het Verenigd Koninkrijk 4,5 procent.

Analist Ben Broadbent van Goldman Sachs sluit niet uit dat de prijsstijging nog moet komen in Nederland. Contracten in de voedingsindustrie worden meestal aan het begin van het jaar afgesloten. Echte prijsverhogingen zijn dus pas begin volgend jaar te verwachten, zegt Broadbent. Eric Hulst, directeur van Cono Kaasmakers, verwacht dat de prijzen in het zuivelschap al dit najaar aangepast zullen worden. Er wordt op dit moment stevig onderhandeld, aldus Hulst.

Lees ook: Chocolade wordt duurder

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!