Steeds meer Nederlanders beginnen voor zichzelf

Het aantal Nederlanders dat zich zelfstandige zonder personeel (zzp) noemt, groeit in snel tempo. Vorig jaar telde Nederland bijna 900 duizend zelfstandige ondernemers op een beroepsbevolking van 7,5 miljoen, en dat aantal blijft in hoog tempo groeien, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eind jaren negentig zette deze trend in toen bouwvakkers hun werkgever vaarwel zeiden en hun diensten aan opdrachtgevers gingen aanbieden. Ook kappers besloten voor zichzelf te beginnen en gingen stoelen huren in kapsalons. Inmiddels dringt de zzp’er ook door aan de 'bovenkant' van de arbeidsmarkt. Consultants, interim-managers en ICT-specialisten kiezen er steeds vaker voor om voor eigen roem en risico te werken. Een op de acht Nederlanders is op dit moment eigen baas.

Naar schatting komen er dit jaar 90 duizend nieuwe ondernemers bij. Als dat groeitempo aanhoudt, wordt in 2008 de grens van een miljoen ondernemers overschreden. Ook het EIM, het instituut dat onderzoek doet naar en voor het Europese bedrijfsleven, meent dat Nederland topjaren beleeft voor startende bedrijven. Nederland telde in 2005 zelfs meer starters dan het Europese gemiddelde.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!