Provincies en gemeenten moeten luisteren naar de winkelwensen van de consument. De consument vraagt namelijk om andere winkelvoorzieningen, maar die komen onvoldoende van de grond. Dit stelt NVB, een vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in de publicatie Thermometer Winkels.

De winkelvoorzieningen waar consumenten om vragen, komen amper van de grond vanwege politieke gevoeligheden. “De consument wil voor de dagelijkse boodschappen efficiënt winkelen op plekken die makkelijk te bereiken zijn. Die trend is onomkeerbaar”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk. “Nu zijn veel van die winkels gesitueerd op loop- of fietsafstanden de eigen buurt, maar uit ons onderzoek blijkt dat mensen bijvoorbeeld graag winkelen dicht bij het werk, het station of onderweg naar huis. Het ruimtelijk ordeningsbeleid is in de loop der jaren niet meer veranderd met dit winkelgedrag”, concludeert Rietdijk.

Volgens Rietdijk moet de aandacht van de overheid vooral uitgaan naar herbebouwing van de aanloopstraten naar de binnensteden.