Even met de mobiele telefoon langs de scanner en piep, de consument heeft betaald. Dat is kortweg de gang van zaken op transactiegebied zoals Payter die voor ogen heeft. Het bedrijf begon gisteren in Rotterdam met een proef waarbij minimaal zeshonderd en maximaal duizend consumenten op 28 plaatsen in de Rotterdamse binnenstad met hun mobieltje kunnen betalen. Onder de deelnemende winkels bevinden zich onder meer EXPO, Albert Heijn, Leonidas en Gall&Gall, evenals horecagelegenheden als Dudok en Staal.

De aan de proef deelnemende consumenten kregen voor de test allemaal een Nokia-telefoon uitgereikt, voorzien van Near Field Communication (NFC) en vijftig euro tegoed. De NFC-technologie maakt het mogelijk op korte afstand verbinding te maken met de ontvanger in de winkel, waardoor een klant kan afrekenen met een simpele zwaai met zijn telefoon. Het systeem is overigens niet gratis: consumenten betalen 2,50 euro per maand aan servicekosten en tevens zeventig cent als zij hun tegoed willen opwaarderen.

Payter benadrukt dat behalve betalen straks veel meer mogelijk is met het systeem. “Juist het totaalpakket creëert straks de meerwaarde”, zegt Payter-directeur Elaine Carpenter. “Via het systeem kunnen consumenten straks ook tickets reserveren, aanbiedingen ontvangen, giftcards versturen en parkeergeld betalen. Over een tijdje heeft niemand meer een portemonnee nodig.”