De prijs van brood gaat omhoog. Dat is het gevolg van de steeds hoger wordende prijzen voor meel, bloem, tarwe en zuivel. Ook een stijging van de energieprijzen staat op stapel, evenals een loonstijging.

Bakkers zijn hierdoor genoodzaakt hun prijzen voor brood aan te passen en de stijgingen door te berekenen. Beko Advies, gespecialiseerd in het verstrekken van bedrijfseconomische, vaktechnische en commerciële adviezen, adviseert bakkers dan ook de prijzen voor brood te verhogen met tien procent. Voor witte bolletjes en banket zou ongeveer zes procent meer gevraagd moeten worden.

"Maar het is aan de bakker om te bepalen hoe hij de kosten doorberekent", aldus Rien van der Molen van de Nederlandse Brood en banketbakkers Ondernemers Vereniging, die de verhoging van de broodprijs ook adviseert. Van der Molen verwacht dat de stijging van de broodprijzen tussen de tien en twintig procent zal uitkomen en dat de prijsstijging gefaseerd zal worden doorgevoerd.

De oorzaak van de prijsstijging is met name terug te voeren naar de explosieve stijging van tarweprijzen. Kostte een ton tarwe vorig jaar ongeveer 120 euro, nu is dat 220 euro, aldus Matthé Elema, secretaris van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten. De prijzen stijgen door tegenvallende oogsten en bovendien is er een structurele krapte op de markt dor de enorm gestegen vraag naar granen.