Veehouders zijn boos op de supermarkten omdat die weigeren vlees van gevaccineerde dieren te verkopen. De afgelopen weken besloot minister Verburg van Landbouw om vaker te laten vaccineren wanneer er veeziekten uitbreken. Maar als supermarkten dat vlees niet willen verkopen, is vaccinatie financiële zelfmoord voor de veehouders.

Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, zei enkele weken geleden vlees te weigeren van dieren die tegen mond- en klauwzeer zijn ingeënt. De supermarkten willen dat vlees alleen verkopen als de overheid een grote campagne opzet om mensen te overtuigen dat gevaccineerd vlees geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Zo’n campagne zou een verkeerd signaal zijn, meent voorzitter Albert Jan Maat van LTO-Nederland, de brancheorganisatie voor boeren en tuinders. “Er is helemaal niets aan de hand met gevaccineerd vlees. Dieren worden al tegen verschillende ziekten gevaccineerd en daar wordt toch ook geen campagne voor gevoerd. Bovendien levert vaccinatie tegen mkz geen gevaar op voor de volksgezondheid.”

Volgens de LTO voorzitter meten de supermarkten met twee maten. “Ze importeren en verkopen vlees uit Zuid-Amerika, waar al jaren tegen mkz wordt gevaccineerd. Maar daar hoor je ze niet over.”