Betalen met de bankpas wordt flink duurder. Nederlandse consumenten betalen op dit moment anderhalf miljard keer per jaar met hun pinpas. Dat kost gemiddeld vijf eurocent per betaling.

“Dat wordt drie keer zo veel als de pinpas verdwijnt,” zegt Ilya Bruggeman, secretaris betalingsverkeer van het Platform Detailhandel Nederland. “Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen een heel efficiënt en goedkoop betalingssysteem, zeker als je dat vergelijkt met andere landen in Europa.” De landen in de Europese Unie werken aan één betalingssysteem voor heel Europa (Single Euro Payments Area of SEPA).

De banken zeggen de zorg van de hogere kosten te delen, maar stellen dat pinnen op den duur echt het veld moet ruimen. “Als er een Europees systeem komt moeten wij alle lokale merken, zoals het Nederlandse pinsysteem, loslaten,” stelt Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Wanneer de banken de pinpas afschaffen, is nog niet bekend. Het is helemaal niet gezegd dat betalen duurder wordt, zegt Boudewijn. Consumenten kunnen straks met hun bankpas overal in Europa betalen. Op hun pas komt een chip die veiliger is dan de huidige magneetstrip op de pinpas.