Tegen de vijftig winkels en horecagelegenheden in Amsterdam zijn woensdag begonnen met een proef met gratis pinnen. De deelnemers aan de proef hoeven een jaar lang geen transactiekosten te betalen.

De proef heeft als doel de hoeveelheid contant geld in de zaken te verminderen en zo de veiligheid in de winkels te vergroten. Voor het experiment komen winkels en horecagelegenheden in aanmerking die een verhoogd risico hebben op overvallen en bedreigingen, zoals avondwinkels of zaken op afgelegen plekken. Winkeliers en horecaondernemers die werkelijk bedreigd of overvallen zijn, krijgen voorrang. De proef is geslaagd als de veiligheid van het personeel en de klanten stijgt doordat er minder geld in kas zit.

Het experiment is een initiatief van de PvdA in de hoofdstad en is uitgewerkt door de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, MKB Amsterdam en Koninklijk Horeca Nederland. De partijen staken al een tijd geleden de koppen bij elkaar omdat ze vinden dat de veiligheid van winkeliers te wensen overlaat. Dit jaar is in de regio Amsterdam al twee keer een winkelier gedood bij een overval.