De politie heeft in Amsterdam een groep pinpasfraudeurs in de kraag gevat. Het gaat om elf Roemenen in de leeftijd van 19 tot 40 jaar die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan pinpasfraude bij grote winkels. Dat maakte de politie gisteren bekend. De aanhoudingen vonden afgelopen weekend plaats.

De zogeheten skimmers zouden hebben ingebroken bij onder meer tuincentra en bouwmarkten in Amsterdam en omgeving. Daar bewerkten ze volgens de politie de pinautomaten, zodat deze de gegevens van bankpassen konden kopiëren. Met die informatie zouden de fraudeurs later de bijbehorende rekeningen hebben geplunderd.

De Roemenen gingen volgens de politie zeer professioneel te werk. Zo beschikte de groep over inbrekers, een technicus en een speciaal ingerichte werkplaats in Amsterdam-Watergraafsmeer. Daar zouden de criminelen onder meer pinpassen hebben nagemaakt. De politie kwam de bende op het spoor nadat deze had toegeslagen in een bouwmarkt in Amsterdam-Oost. Beveilingscamera's filmden daar vier verdachten.

Pinpasfraude stak in 2002 voor het eerst de kop op in Nederland. Tot voor kort kraakten skimmers vooral de pinautomaten van banken. Sinds enige tijd slaan deze criminelen echter ook toe in bijvoorbeeld winkels en bioscopen.