Boete voor Japans videokartel

De Europese Commissie heeft dinsdag een boete van 74,8 miljoen euro opgelegd aan Sony, Fuji en Maxell vanwege illegale prijsafspraken over professionele videobanden. De drie Japanse bedrijven hielden tussen 1999 en 2002 hun prijzen voor Betacam SP en Digital Betacam-banden kunstmatig hoog, meldde EU-commissaris Neelie Kroes (mededinging) dinsdag.

De ondernemingen leverden bijna alle Betacambanden aan tv-stations en tv-producenten in Europa. Van de markt van 115 miljoen euro per jaar hadden ze 85 procent in handen. Gedupeerde tv-stations en andere klanten kunnen hun te veel betaalde geld terugeisen bij Sony, Fuji en Maxell, stelde een woordvoerder van Kroes.

De boete voor Sony is met dertig procent verhoogd tot 47,2 miljoen euro wegens het tegenwerken van Brusselse onderzoekers tijdens inspecties op de kantoren. “Een medewerker begon documenten te versnipperen, een ander weigerde vragen te beantwoorden. Dat is strijdig met plichten in de Europese wetten,” zei een woordvoerder van Neelie Kroes. Fuji en Maxell kregen kortingen wegens hun medewerking aan het onderzoek.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!