Slijter beboet bij uitblijven leeftijdscontrole

Slijters die de leeftijd van klanten niet controleren, riskeren een boete. Ook als de jonge koper achteraf de vereiste leeftijd blijkt te hebben, kan de winkelier worden beboet als hij niet naar de leeftijd heeft gevraagd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State deze week.

Controleambtenaren zagen in juni 2005 een jongen twee flessen alcoholhoudende drank kopen in een slijterij van Dirck III. Naar zijn identificatie zou niet zijn gevraagd. De controleurs vonden op basis van lichamelijke kenmerken dat de jongen 'niet onmiskenbaar' 16 jaar of ouder was.

Dirck III kreeg twee jaar geleden een boete van 1800 euro van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor het verkopen van alcohol aan de jongen die achteraf oud genoeg bleek te zijn. De slijterijketen vocht de boete aan en kreeg in februari gelijk van de rechtbank van Haarlem. De VWA stapte vervolgens naar de Raad van State dat deze week uitspraak deed.

De kassamedewerker verklaarde later dat hij de jongen al eens had gevraagd om zijn legitimatie en daarom wist dat hij oud genoeg was. Die verklaring van de medewerker staat op gespannen voet met wat de jongen heeft verklaard, stelt de raad. Dirck stelt dat winkelpersoneel uitgebreide instructies meekrijgt en dat het bedrijf daarom geen blaam treft. Die instructies zijn 'kennelijk onvoldoende', concludeert de raad.

Ook in een tweede zaak stelde de raad Dirck in het ongelijk. Twee jaar geleden kreeg een 16-jarig meisje en een 17-jarige jongen probleemloos sterke drank mee, terwijl de leeftijdgrens daarvoor 18 jaar is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!