'Jongere in supermarkt wegwerppersoneel'

Jonge supermarktmedewerkers moeten betere bescherming krijgen. Op hun twintigste worden ze afgedankt en ingeruild voor een nieuwe jongere van zestien. De jongerenorganisaties FNV Jong, Dwars en Rood spreken van 'wegwerppersoneel'.

De organisaties komen tot die conclusie na flexinspecties in verschillende supermarkten augustus jongstleden. De uitkomsten staan in een Zwartboek Flexwerk dat woensdag is aangeboden aan cao-coördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten.

Tijdens de inspecties is in vier dagen gepraat met een kleine tweehonderd supermarktmedewerkers, vooral tussen zestien en twintig jaar. Veel jongeren zouden na drie tijdelijke contracten eigenlijk in vaste dienst moeten komen, maar worden dan ontslagen.

Verder is de beloning laag, en de werkdruk hoog. Die neemt vooral in de Randstad toe door tekort aan personeel en inzet van steeds minder ervaren krachten. Veel winkels kampen met lege schappen door logistieke problemen in de bevoorrading door een tekort aan chauffeurs en medewerkers om snel uit te laden.

De jongerenorganisaties eisen een betere naleving van de Flexwet, verbetering van de positie van flexwerkers en betere voorlichting voor jonge medewerkers over hun rechten en plichten.

Klik hier voor het persbericht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!