'Meer aandacht voor winkels in plannen probleemwijken'

De veiligheid van winkels en hun omgeving komen niet voor in de plannen voor de zogeheten 'Vogelaarwijken'. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dit onterecht, omdat winkels een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een wijk. Dit meldt Elsevier.nl.

Winkeliers zouden uit de probleemwijken wegtrekken, zo stelt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van het Platform, waardoor de wijken veranderen in getto's. “Ruiten worden ingegooid, winkeldiefstallen worden gepleegd, klanten en winkeliers worden beledigd en er wordt met graffiti gespoten. Toch zie ik in de plannen geen voornemens om winkeliers te beschermen.”

Gemeenten zouden het daarom voor winkeliers aantrekkelijk moeten maken in de probleemwijken te blijven of zich er te vestigen. “Dat kan door subsidies te geven voor stevige rolluiken. Of door meer agenten in te zetten die de winkels in de gaten houden.” Verder stelt Van Golberdinge dat de straatverlichting beter kan. “Uit milieuoverwegingen wordt die steeds vaker uitgezet. Maar voor de veiligheid kun je beter meer verlichting hebben.”

Het Nicis Institute, een kennisinstituut op het gebied van stedelijke problematiek, kwam woensdag met een analyse van de actieplannen voor de veertig Vogelaarwijken. Het instituut betwijfelt of de plannen veel effect zullen hebben. Ze zouden een sfeer uitademen van 'we proberen alles, dan lukt vast wel iets'.

Minister voor Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA) wil de veertig wijken, die zijn geselecteerd naar hun problemen met huisvesting, werkloosheid, integratie en veiligheid, de komende jaren omvormen tot 'krachtwijken'. De woningcorporaties steken de komende tien jaar 250 miljoen euro per jaar in de probleemwijken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!