Mogelijke acties jeugdig supermarktpersoneel

Jonge supermarktmedewerkers dreigen in actie te komen tegen hun werkgevers. Jongerenvakbond CNV Jongeren zal de vakkenvullers, caissières en andere medewerkers desnoods oproepen te staken.

De bond zegt dat jongeren nog altijd op grote schaal worden gebruikt om de winsten hoog te houden. Zodra de jongeren negentien jaar oud zijn krijgen ze vaak geen contract meer, omdat ze te duur zijn, aldus voorzitter Klaas Pieter Derks. Volgens hem maakt de jeugd bovendien regelmatig meer uren dan zou mogen. Het Vakcentrum Levensmiddelen, belangenbehartiger van zelfstandige ondernemers, ontkent dat zich in de supermarkten dergelijke toestanden voordoen.

De jongeren strijden al een paar jaar tegen het veronderstelde misbruik - dat begonnen zou zijn toen de prijzenoorlog tussen supers losbarstte. Volgens Derks is dat verzet nog zonder succes. Hij overweegt de ingebruikname van een zwarte lijst met supermarkten die zich aan het misbruik schuldig maken. “Jongeren moeten dan maar overlopen naar een werkgever die zich wel fatsoenlijk gedraagt.”

Herman van der Geest, voorzitter van het Vakcentrum Levensmiddelen, verwerpt het negatieve beeld. “Zwaar overdreven. Er werkt bij ons ook een flink percentage ouderen, ervaren medewerkers. Die hebben we ook nodig. We gaan natuurlijk niet in eigen vlees snijden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!