Verdeeldheid over vuurwerkverbod

Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt dat het afsteken van consumentenvuurwerk moet worden verboden. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl, in opdracht van de lokale fracties van GroenLinks in Rotterdam en Den Haag. Bijna de helft (48 procent) van de ruim dertienhonderd ondervraagden is voor een verbod; 45 procent ziet niets in een vuurwerkverbod.

Zo klein als de verschillen zijn tussen de voor- en tegenstanders zijn die ook tussen de verschillende groepen ondervraagden. Zo vinden Nederlanders onder de 50 jaar het verbod maar niets, terwijl tweederde meerderheid van de Nederlanders boven die leeftijd het verbod steunt. Ook tussen mannen en vrouwen is er een klein verschil: vrouwen (53 procent) zijn vaker voor het verbod dan mannen (44 procent).

Uit het onderzoek blijkt voorts dat mensen per regio verschillend denken over een verbod op vuurwerk, waarvoor de Rotterdamse GroenLinkser Arno Bonte al eerder een lans brak. In zijn stad, in Amsterdam en in het Oosten zijn de voorstanders met 55 procent in de meerderheid. Den Haag en het noorden zijn tegen en in het westen en zuiden is de verdeling gelijk.

Dinsdag dient het Rotterdamse raadslid een voorstel in voor een geleidelijk vuurwerkverbod en hij verwacht dat zijn collega's in Den Haag binnenkort hetzelfde doen. In plaats van het consumentenvuurwerk moet de gemeente centrale vuurwerkshows gaan organiseren. Dat is veiliger en levert minder vervuiling op, stelt hij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!