'Europese betaalmarkt levert veel op'

De overgang van nationale naar Europese betaalsystemen kan tot 123 miljard euro voordeel opleveren in een periode van zes jaar. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie, waarvan de resultaten maandag bekend zijn gemaakt.

Gisteren was de officiële start van de Europese betaalmarkt, de zogeheten Single Euro Payments Area (SEPA). Betalen in of naar een ander euroland moet dan even makkelijk gaan als in het eigen land. Klanten kunnen met hun betaalpas betalen in winkels in alle eurolanden. Voor Europese overschrijvingen verlengen banken de rekeningnummers daarom tot de internationaal toepasbare IBAN- en BIC-codes van in totaal achttien tekens.

De studie toont dat consumenten het grootste voordeel genieten van de Europese betaalmarkt: ze hoeven minder kosten te betalen aan banken. Banken profiteren in veel scenario's uiteindelijk ook: hun operationele kosten dalen harder dan de inkomsten die zij mislopen.

De detailhandel vreesde juist kostenverhogingen. Winkeliers kunnen voor geschikte systemen alleen terecht bij MasterCard, dat haar tarieven plots sterk verhoogde. Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) verbood MasterCard hierop kosten door te berekenen voor betalingen met bankpassen of creditcards in het buitenland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!