Werkomstandigheden vakantiekrachten wisselen

De arbeidsomstandigheden voor jonge vakantiewerkers wisselen sterk. Zo werd afgelopen zomer door de Arbeidsinspectie bij ruim de helft van de gecontroleerde horecabedrijven overtredingen geconstateerd op grond van de Arbo- en Arbeidstijdenwet. In de detailhandel had een vijfde van de winkeliers zijn zaken niet op orde. Dat blijkt uit het rapport Vakantiewerk 2007 dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De Arbeidsinspectie constateerde bij 31 procent van 761 gecontroleerde bedrijven en instellingen overtredingen. In 2006 lag het percentage nog rond de 25 procent.

Vooral de horeca is het volgens de Arbeidsinspectie slechter gaan doen de afgelopen jaren. Zo werd in deze sector waar veel jongeren een bijbaantje hebben, in de zomer van 2005 nog bij 35 procent van de gecontroleerde zaken overtredingen geconstateerd. Bij de land- en tuinbouw en in de detailhandel is de afgelopen jaren juist een verbetering te zien.

De meeste overtredingen hadden te maken met de bijzondere werk- en rusttijden voor kinderen. Zo mogen jongeren tot 16 jaar nog niet 's avonds na 19.00 uur werken en mogen jeugdigen minder lange werkdagen maken dan volwassenen.

Bij het merendeel van de overtredingen heeft de Arbeidsinspectie een waarschuwing gegeven aan de werkgever. Er werden 42 boeterapporten opgemaakt en in drie gevallen is het werk stilgelegd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!