Weinig bankbiljetten van Nederlandse makelij

Nog nooit zaten er in Nederlandse portemonnees zoveel eurobankbiljetten van buitenlandse makelij. Eén op de vier biljetten (26 procent) is in Nederland gedrukt. Een laagterecord, zo blijkt uit onderzoek door vrijwilligers van website eurobilltracker.com.

Een jaar geleden was nog veertig procent van de eurobriefjes in Nederland van Nederlandse makelij. Kort na de introductie van de euro in januari 2002 was dat zo'n 95 procent.

Door buitenlandse reizen en internationaal bankverkeer zitten in de Nederlandse portemonnees veelal biljetten uit Duitsland (22 procent) en Frankrijk (19 procent). Relatief veel eurobriefjes komen uit de vakantielanden Oostenrijk (11 procent) en Spanje (10 procent). De herkomst is te herkennen aan een letter voor het serienummer op het biljet. Zo staat een P voor Nederland, een X voor Duitsland en een U voor Frankrijk.

De nationale banken van de eurolanden spreken onderling af wie welke biljetten drukt. Het aantal biljetten varieert daarom voortdurend. Dit jaar laat Nederland biljetten van 20 en 50 euro bijdrukken. Vorig jaar kwamen er nieuwe Nederlandse 10 en 100 eurobriefjes in omloop, zo meldt de Europese Centrale Bank (ECB).

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!