‘Winkeliers weerbaar maken met straatmanager’

Gemeente Amsterdam heeft sinds kort een nieuw wapen in de strijd tegen het stijgende aantal winkelovervallen. Zogenoemde straatmanagers moeten winkeliers ‘weerbaarder’ maken en hen helpen bij preventie.

John de Beer is straatmanager voor de Nieuwendijk, het Damrak en de straten die lopen van en naar de Stopera in Amsterdam, hij heeft een cursus gehad over hoe winkeliers te adviseren. “Je zegt natuurlijk niet tegen een Amsterdammer: ‘Dit moet je zo en zo doen’. Dan pakt hij je bij je riem en gooit hij je er met kop en kont uit.” De Beer pakt het anders aan. “Als ik vanaf de straat zie dat een winkelier zijn geld aan het tellen is, dan spreek ik hem aan dat hij dat beter kan doen als het rolluik dicht is.”

Tips zijn om nooit geld te wisselen, want dan kan iemand zien met welke knop de kassa opengaat. Ook is het handig om op de deur een stickertje te plakken op 1,80 meter. “Dan kun je zien hoe lang iemand is, dat is handig voor het signalement.” Op cursussen worden rollenspeen gedaan. “Ik vind daar niet aan, maar mensen maken toch kennis met zo’n situatie en dat is toch wel belangrijk.”

Verder is er wekelijks overleg tussen de politie en beveiligers van winkels. “En winkeliers krijgen subsidies voor veiligheidsmaatregelen als poortjes en camera’s.” Ook moedigt hij winkeliers aan de winkel netjes in te richten. “Dat is belangrijk voor de subjectieve veiligheid.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!