Supers bij onze oosterburen verkopen vanaf dit najaar wortel-, bieten- en gemengde groentesap vervaardigd uit Nederlandse groenteresten. Onderzoek van wetenschappers van de Wageningen Universiteit en het bedrijfsleven heeft aangetoond dat dit groenteafval een economisch aantrekkelijk product oplevert.
In Nederland wordt op jaarbasis 33 duizend ton biologische winterpenen verwerkt. Daarvan blijft ongeveer 4500 ton over als rest. Van de 3700 ton biologische rode bieten die fabrikanten elk jaar verwerken, blijft ongeveer vijftien procent als restant over. Uit die resten kan een voldoende volume biosap worden geperst. Het drinken van groentesappen is in Duitsland al jaren zeer populair.
Groentesappen zijn volgens de onderzoekers sterk in opkomst. Consumenten associëren de sappen met een gezonde leefstijl, vooral als ze van biologische oorsprong zijn. Omdat de drankjes vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten, worden er ook allerhande gezonde eigenschappen aan toegeschreven.
Duits biosap uit Nederlandse groenten
Gepubliceerd op 27 maart 2008 om 00:00
Reacties 0