Zak rijst onbetaalbaar

De wereldwijde vraag naar rijst, maïs, granen en spijsolie is zo groot dat de prijzen explosief stijgen. Voor veel mensen in derdewereldlanden is hun dagelijkse maaltijd daardoor niet meer te betalen.

Dertig jaar lang bleven de grondstoffenprijzen vrijwel stabiel, onder meer door voedselvoorraden aan te leggen. Maar door de stijgende vraag naar grondstoffen is van die voorraden weinig meer over. Alleen al de prijs van graan is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Een goede zaak voor de beurshandelaren, maar een slechte zaak voor mensen met weinig geld.

De enorme prijsstijgingen hebben een aantal oorzaken. De beschikbare hoeveelheid grondstoffen is beperkt, terwijl de wereldbevolking alleen maar toeneemt. De verwachting is dat het aantal mensen van ruim zes miljard nu naar meer dan negen miljard in 2050 zal zijn gestegen. Al die monden moeten worden gevoed.

De welvaartsgroei in landen als China en India beïnvloedt de prijs van grondstoffen eveneens. Door de economische opleving kunnen steeds meer inwoners het zich veroorloven een duur product als vlees te kopen. Maar voor elke 450 gram rundvlees bijvoorbeeld, moet de koe 3,5 kilo granen eten. Die granen kunnen dus niet door mensen worden geconsumeerd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!