Melkprijs terug op oude niveau

De melkprijs is de afgelopen maanden gedaald, waardoor deze weer terug is op het oude niveau. Dat heeft landbouworganisatie LTO Nederland bekend gemaakt. Tientallen jaren schommelde de melkprijs, door toedoen van het Europese landbouwbeleid, stabiel rond de dertig cent per liter.

Nadat de Europese Unie vorig jaar een aantal belangrijke regelingen heeft teruggeschroefd, is de Europese melkprijs afhankelijk er geworden van de wereldmarkt. Daardoor is de prijs steeds meer onderhevig aan fluctuaties.

Door de toenemende vraag onder meer uit Azië steeg de melkprijs vorig jaar van 30 tot 45 eurocent per liter. Boeren en zuivelbedrijven draaiden een recordjaar. Maar mede door die prijsstijging is de vraag naar zuivel in de eerste paar maanden van dit jaar afgenomen. Sinds december is de prijs in Nederland gedaald naar een niveau tussen de 34 en 35 cent, aldus beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. "Er is al een zuivelcoöperatie die daar deze week weer 3,5 cent onder is gaan zitten.” Tot grote teleurstelling van de aangesloten veehouders, zegt Osinga, die steeds minder voor hun melk krijgen.

Tot nog toe profiteerden Nederlandse consumenten nauwelijks van de dalende melkprijs, maar het Duitse supermarktconcern Aldi startte vrijdag in enkele krantenadvertenties een campagne voor ‘extra laag’ geprijsde melk en andere zuivelproducten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!