Hybride auto niet aan te slepen

Nederlandse automobilisten kiezen massaal voor zuinige hybride auto’s. Vooral onder zakelijke rijders zijn de hybrides erg in trek. Fabrikanten hebben moeite te voldoen aan de grote vraag, zo schrijft de Volkskrant.

Hybride auto’s worden naast een gewone verbrandingsmotor aangedreven door een elektromotor en een accu. De auto’s zijn zeer zuinig en stoten weinig CO2 uit. CO2 is een belangrijk ‘broeikasgas’, dat het klimaat beïnvloedt. Sinds begin dit jaar beloont de overheid de aanschaf van auto’s met een zeer lage CO2-uitstoot. Zakelijke rijders betalen dan geen 25 maar veertien procent bijtelling. Particulieren krijgen een milieusubsidie van 6400 euro en fikse korting op de wegenbelasting.

Toyota en Honda zijn de enige automerken die in Nederland een hybride middenklasse-auto verkopen. Zij kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Toyota verwacht dit jaar evenveel hybride auto’s te verkopen als in acht voorgaande jaren bij elkaar. “Maar dan moeten er wel voldoende auto’s beschikbaar zijn”, zegt Toyota-importeur Louwman & Parqui. “We kunnen dit jaar zeker tienduizend exemplaren van de Toyota Prius verkopen, maar de fabrikant kan ze waarschijnlijk niet leveren.”

Honda zag het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop van de Civic Hybrid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met ruim 700 procent stijgen, van 149 naar 1213 stuks. Ook bij leasemaatschappij Leaseplan is de vraag verdubbeld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!