Apothekers verwachten financiële problemen

Veertig procent van de apotheken verwacht binnen korte tijd ernstige financiële problemen te krijgen. Faillissementen worden daarbij niet uitgesloten. De belangenorganisatie KNMP van apothekers heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Ook zullen sommige medicijnen zoals bijvoorbeeld veelgebruikte cholesterolverlagers en antidepressiva niet meer kunnen worden geleverd aan patiënten, verwachten de apothekers.

Per 1 juni verandert het financieringssysteem voor medicijnen. Apothekers hadden tot nu toe de mogelijkheid om op grote schaal kortingen te bedingen bij de aankoop van medicijnen. Dat systeem vervalt bij een groot aantal veelgebruikte geneesmiddelen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is er allerminst van overtuigd dat patiënten daarvan de dupe worden. "Er zal altijd veel vraag naar medicijnen blijven bestaan'', aldus een woordvoerder. "Als gevolg van het beleid raken apothekers een deel van hun inkomsten kwijt. Maar je kunt ook zeggen dat we in het verleden gewoon te veel voor de medicijnen hebben betaald.''

Apothekers hebben de laatste decennia grote winsten geboekt door het kortingensysteem, in 1991 ingevoerd door PvdA-staatssecretaris Simons. De KNMP erkent dat het kortingensysteem lucratief was, maar vindt dat het ministerie nu in één klap doorslaat naar de andere kant door de kortingen af te schaffen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!