Rem op consumptiegroei

Nederlandse huishoudens hebben in maart 1,3 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Deze groei is kleiner dan in de voorgaande zes maanden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van koopdagen en voor prijsveranderingen. De correctie voor de koopdagen bevat deze maand wat meer onzekerheid, door het vroege vallen van Pasen dit jaar.

De vertraging komt vooral door de teruggelopen groei van de bestedingen aan goederen. In maart waren deze slechts 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Aan voeding, dranken en tabak is 3,6 procent meer besteed. De uitgaven aan duurzame goederen namen daarentegen met 3,5 procent af. Dit is de grootste afname in drie jaar tijd. De aanschaf van duurzame goederen is het meest gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur.

De bestedingen aan diensten waren 2,0 procent hoger. De toename hangt voor een groot deel samen met de invoering van het eigen risico in de zorg, begin 2008. Huishoudens betalen hierdoor meer voor medische diensten dan voorheen.

Ondanks de vertraagde consumptiegroei in maart, ligt het groeicijfer voor het eerste kwartaal van 2008 in lijn met dat van de jaren 2006 en 2007. In het eerste kwartaal is er 2,3 procent meer geconsumeerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de jaren 2006 en 2007 bedroeg de groei respectievelijk 2,8 en 2,1 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!