Nederlandse druk op Wal-Mart

Wal-Mart staat onder flinke druk van aandeelhouders om de schendingen van arbeidsrecht binnen het concern aan te pakken. Onder de aandeelhouders die zich roeren, zijn de Nederlandse pensioenbeheerders Mn Services en PGGM. Dat schrijft het Financieele dagblad vrijdag.

De afgelopen drie jaar telden de aandeelhouders twintig veroordelingen van Wal-Mart voor schendingen van arbeidsrecht. Zo dwong het Amerikaanse retailconcern onder meer zijn personeel te werken tijdens lunchpauzes. Verder verbood het bedrijf oudere werknemers die boodschappen inpakken bij de kassa, een steunrek te gebruiken.

Volgens Wal-Mart is het winkelbedrijf zo groot, dat het erg lastig controleren is wat er allemaal misgaat. De aandeelhouders nemen hiermee echter geen genoegen. “Dan moeten de controles dus beter”, stelt Kris Douma van Mn Services.

Naast de irritaties onder aandeelhouders groeit ook de ergernis van klanten over de werkwijze van Wal-Mart. Zij zouden de winkels steeds vaker mijden. De pensioenbeheerders luiden de noodklok dan ook niet alleen op ethische gronden. “De groei van Wal-Mart lijdt nu onder de arbeidsmisstanden. Dat raakt ons als aandeelhouder eens te meer”, aldus Douma.

De retailgigant zei deze week toe in oktober met de aandeelhouders te bespreken hoe het probleem te lijf te gaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!